Extra pensioen opbouwen: hoe doe je dat?

Inventariseren

Heb je op je pensioendatum graag wat meer geld om van te leven? Of wil je extra pensioen opbouwen om eerder te kunnen stoppen met werken? Maar hoeveel geld heb je dan extra nodig? Met behulp van een stappenplan kun je daar inzicht in krijgen. En een planning helpt je om je doel zo goed mogelijk te realiseren.

De eerste stappen die je kunt zetten, is nagaan hoeveel je waarschijnlijk aan pensioen en AOW-uitkering krijgt op je pensioendatum. Op basis van het pensioen dat je momenteel hebt opgebouwd en het pensioen dat je in de toekomst nog gaat opbouwen. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je dit nagaan.

Hoeveel heb je extra nodig?

De volgende stap is om te bepalen hoeveel je vanaf je pensioendatum maandelijks aan inkomen denkt nodig te hebben. En wanneer je met pensioen zou willen gaan. Het Nibud heeft rekenmodules waarmee je je uitgaven vanaf je pensioendatum kunt inschatten. Dan komt de moeilijkste stap, want hoeveel geld heb je op je pensioendatum dan extra nodig? En hoeveel moet ik dan maandelijks of jaarlijks daarvoor opzij zetten? Die vragen kan ik je helpen te beantwoorden. Daarbij is het uiteraard ook belangrijk dat je nagaat hoeveel geld je nu maandelijks kunt missen om extra pensioen op te bouwen.

De mogelijkheden

Extra pensioen opbouwen kan op verschillende manieren. Wellicht kun je aanvullend pensioen opbouwen in de pensioenregeling van je werkgever. Je kunt ook zelf een lijfrenteverzekering afsluiten of een pensioenrekening openen. Maar je kunt ook zelf vermogen opbouwen om dat later te gebruiken als aanvulling op je pensioen. Bijvoorbeeld door te sparen, geld te beleggen, vermogen op te bouwen in je huis of in een eigen zaak. Wat voor jou de beste manier is om extra pensioen op te bouwen, is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Ik neem de mogelijkheden graag met je door.

Wil je weten welke mogelijkheden jij hebt om extra pensioen op te bouwen, neem dan contact met mij op voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek. In dat gesprek inventariseer ik jouw vragen en wensen en maak ik daarna een voorstel waarin ik aangeef hoe ik je kan helpen.